Zdrowe ciasteczka jaglane

Warto popracować nad przemianą

Zdrowe ciasteczka jaglane

2 czerwca 2020 Zdrowie i dieta 0

W cukierniach zawsze pięknie pachnie świeżymi wypiekami, które kuszą przechodniów. Decydując się na ich zakup, trzeba uważać na ich skład, ponieważ często posiadają gigantyczne ilości cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia.

Jak wyglądają ciasteczka jaglane?

apetyczne ciastka z płatków jaglanychWiększość osób myśląc o ciastkach ma na myśli kruche ciasteczka, które są udekorowane lukrem lub cukrem. Smakują wyśmienicie, ale też są bardzo kaloryczne i w nadmiarze niezdrowe. Wynika to z faktu, że zawierają najzwyklejszą mąkę pszenna i najczęściej margarynę, a to nie są zdrowe składniki. Lepiej wybierać apetyczne ciastka z płatków jaglanych, które nie dość, że cudownie pachną, to jeszcze wyśmienicie smakują. Płatki jaglane powstają przez sprasowanie całych ziaren prosa, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Takie ciasteczka nie zawierają mąki pszennej ani cukru, więc są polecane nawet dzieciom. Z wyglądu prawie niczym się nie różnią od zwykłych ciasteczek owsianych. Można do nich dodać wiórki kokosowe, orzechy, pestki dyni i słonecznika czy nawet banana, aby były bardziej wilgotne. Tak naprawdę jedynie wyobraźnia nas ogranicza w komponowaniu pysznych ciasteczek. Płatki owsiane charakteryzują się dużą chrupkością, dlatego wypiekane  nich ciasteczka są bardzo delikatne. Nie mają one także wyczuwalnego smaku, więc można do nich dodawać przeróżne składniki. Im mniej tłuszczu i substancji słodzących będą zawierać, tym mniej kaloryczne będą. Doskonale się sprawdzą jako przekąska czy poczęstunek dla gości.

Ciasteczka jaglane można przygotować z wyprzedzeniem i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika, aby zachowały świeżość i chrupkość. Z pewnością kupimy je w sklepach z ekologiczną żywnością, natomiast w internecie znajdziemy je w najniższej cenie.