Tanie lady chłodnicze

Warto popracować nad przemianą

Tanie lady chłodnicze

8 maja 2021 Sklepy i zakupy 0

W branży spożywczej i gastronomicznej, chłodnictwo jest niezbędnym elementem umożliwiającym prowadzenie sprzedaży. Wysoka temperatura sprawia, że żywność szybko się psuje, dlatego trzeba ją przechowywać w specjalnych chłodniach.

Jaką wielkość może mieć lada chłodnicza?

używane lady chłodniczeOsoby pragnące prowadzić sklep spożywczy, restaurację czy delikatesy mięsne, muszą się zaopatrzyć w odpowiednie urządzenia chłodnicze. Są one niezbędne do przechowywania wielu rodzajów żywności. Dostępne są modele służące wyłącznie do przechowywania towarów, ale są także używane lady chłodnicze, które mogą służyć do ekspozycji produktów spożywczych. Największą zaletą takich sprzętów jest możliwość wyregulowania temperatury w określonym zakresie wewnątrz lady. Najczęściej są one szczelnie zamykane, przez co ustalona temperatura się nie zmienia, nawet jeżeli lada będzie otwarta przez jakiś czas. Przeważnie z takich urządzeń korzystają sklepy, które traktują je jako miejsce do ekspozycji towaru oraz jego przechowywania. Z jednej strony są przeszklone, natomiast z drugiej mają  otwierane drzwiczki, przez które pracownicy wkładają i wyciągają produkty spożywcze. Często pod spodem znajduje się na całej długości szafka, w której można trzymać zapasy, gdyż tam również panuje taka sama temperatura. Wnętrze lad jest najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, która jest bezpieczna w kontakcie z żywnością. Ze względu na wymagania sanepidu, każda tego typu lada musi mieć prowadzony rejestr temperatury w razie kontroli.

Bez chłodni, regałów i lad chłodniczych nie byłoby możliwe sprzedawanie świeżych produktów żywnościowych, ponieważ w ciągu kilku – kilkunastu godzin mogą się zepsuć. W zapewnieniu maksymalnej ochrony przed bakteriami, lady chłodnicze trzeba codziennie myć.