Gorzka czekolada do wina stołowego

Warto popracować nad przemianą

Gorzka czekolada do wina stołowego

19 stycznia 2020 Zdrowie i dieta 0

Eksperci od win posiadają cały zestaw dodatków, które dobrze komponują się z napojem bogów. Szykując domowe przyjęcie albo kiedy idziemy z butelką wina do znajomych, warto zadbać też o dodatki. Czekoladki świetnie komponują się z wytrawnym smakiem i bogatym bukietem winnym. Nie ma pisanej reguły, jaką czekoladę wybrać, ważna jest jakość, im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej.

Szampan, wino, czekolada – idealne połączenie

czekolada do winaW Sylwestrowa noc, na spotkanie we dwoje, na ślub lub wizytę u znajomych – w każdych warunkach sprawdza się połączenie wina i czekoladek. Gorzka czekolada z wysoką zawartością ziaren kakaowca idealnie podkreśli lekko cierpki, wytrawny smak wina stołowego. Do szampana, eksperci od win, polecają słodsze czekoladki, owoce w polewie czekoladowej i białą czekoladę. Wysokojakościowa czekolada do wina powinna być dobrana według pewnego klucza. Ostatecznie jednak decydują indywidualne preferencje. Gorzka kawa plus cierpkie wino, to połączenie daje spotęgowany efekt wytrawnego smaku. Natomiast czekoladki z bombonierki, śliwki, wiśnie w likierze, dobrze pasują do win musujących, słodkich. Podobnie czekolada biała, która jest zdecydowanie słodsza niż brązowe. Jeśli chodzi o czekolady wysokiej jakości, to polecane są te, które zawierają minimum 70% kakao. Gorzkie czekolady 90 % to już oferta dla wyjątkowych smakoszy, którzy lubią odważne i oryginalne smaki. Zbyt duża ilość cukru w czekoladzie może popsuć smak wina.

Przekąski do wina to nie tylko sery i wykwintne wędliny. Także dobra czekolada sprawdza się w tej roli wyśmienicie. Do win wytrawnych, czerwonych, polecana jest gorzka, o zawartości 70-90% kakao. Do szampana i win musujących, słodkich, możemy śmiało próbować białej czekolady i owoców zatopionych w czekoladzie.